دومین همایش «نگاهی نو به زبان و ادب عامه» به همت گروه زبان و ادبیات فارسی دانشگاه خلیج فارس و با همکاری و حمایت گروه آموزش فرهنگستان زبان و ادب فارسی و انجمن زبان و ادب فارسی در روزهای نهم و دهم اسفند ماه جاری در دانشگاه خلیج فارس برگزار شد. صد و هشتاد مقاله کامل و قریب دویست و پنجاه چکیده مقاله به دبیرخانه همایش رسید که در نهایت صد و چهل و هشت مقاله پذیرفته و چاپ شد و بیش از سی چکیده مقاله نیز -علاوه بر چکیدههای مقالات کامل- در کتابچۀ چکیده مقالات چاپ و منتشر شد.
این همایش در دو روز پیاپی برگزار شد. روز نخست و در مراسم افتتاحیه آقایان دکتر غلامحسین غلامحسینزاده؛ رییس انجمن زبان و ادب فارسی، دکتر حسن ذوالفقاری، مدیر گروه آموزش فرهنگستان زبان و ادب فارسی و دکتر کاووس حسنلی، استاد دانشگاه شیراز سخنرانی کردند. از مراسم افتاحیه استقبال شایانی شد و دبیران و دانشجویان و اهالی فرهنگ در مراسم شرکت کردند.
در روز نخست همایش، در دو پنل که در تالارهای فردوسی و تالار اجتماعات سازمان مرکزی دانشگاه برگزار شد، مجموعاً دوازده مقاله ارائه شد و از سوی هیآت رییسه و مخاطبان دربارۀ آنها بحث و تبادل نظر شد. از نکات جالب توجه هر یکی از دو پنل این بود که علاوه بر عناوین و سخنرانیهای علمی استادان دانشگاههای مختلف کشور- که همگی منتخب و متنوع بودند- در پنل نخست، یکی از دانشجویان گرجستانی که در دورۀ کوتاه مدت ایرانشناسیِ دانشگاه خلیج فارس شرکت کرده بود؛ مقالهای با عنوان «آداب و رسوم نوروز ایرانیان و ارمنیهای گرجی» ارائه کرد و مورد توجه واقع شد. در پنل2 نیز یکی از استادان ژنتیک دانشگاه شیراز مقالهای با عنوان «خوشهبندی روایتهای اوسنه عامیانه سنگ صبور» ارائه کرد که به لحاظ تازگی روش تحقیق و اهمیت مطالعات بینرشتهای از آن استقبال شد.
پس از پنلهای علمی دو کارگاه در تالار فردوسی و سالن اجتماعات سازمان مرکزی برگزار شد. کارگاه تالار فردوسی را دکتر ذوالفقاری برگزار کرد. عنوان این کارگاه آموزشی «گونهشناسی شعر عامه» بود. خانم دکتر نجمه دری، دانشیار دانشگاه تربیت مدرس نیز کارگاهی با عنوان «روش تحقیق در ادب عامه» برگزار کرد که از سوی دانشجویان، اساتید و علاقمندان مورد توجه قرار گرفت.
در مراسم اختتامیه نیز آقایان دکتر جعفری قنواتی، محقق حوزۀ ادبیات عامه؛ استاد هوشنگ مرادی کرمانی، نویسنده برجسته کشور و خالق قصههای مجید و استاد جواد انصافی، بازیگر پیکسوت و محقق ادبیات نمایشی، سخنرانی کردند.
از برنامههای جانبی این همایش، استقبال مخاطبان از نمایشگاه کتابهای هوشنگ مرادی کرمانی بود. ایشان در میان دانشجویان و سایر مراجعان حضور یافت و با رویی گشاده با آنها گفتگو کرد و هر یک از آنها که مایل به داشتن اثری با امضای او بود؛ کتاب را برایشان امضا کرد. در واقع باید گفت؛ حضور استاد کرمانی انگیزهای برای بسیاری از جوانان و تشویقشان به خواندن یا خلق داستان و رمان ایجاد کرد.
یکی از دیگر برنامههای جانبی که همزمان با همایش برگزار شد؛ شب شعری با نام «سیهگیر» بود. سیهگیر به معنی تسخیر شده با سیاهی است. در این شب شعر که به همت کانون ادبی معاونت فرهنگی دانشگاه برگزار شد، شاعرانی از سراسر استان شرکت کردند و اشعار گوناگون و زیبایی قرائت کردند. تنوع و استحکام این اشعار حکایت از اصالت زبان بومی و محلی در مناطق مختلف استان بوشهر دارد.
لازم به ذکر است که حوزۀ هنری استان بوشهر، بنیاد ملی نخبگان(واحد بوشهر)، میراث فرهنگی و گردشگری، پارک علم و فناوری، ادارۀ فرهنگ و ارشاد اسلامی، شورای شهر بوشهر، واحد درمان تأمین اجتماعی بوشهر، منطقۀ ویژۀ اقتصادی پارس جنوبی، بنیاد ایرانشاسی و آموزش و پرورش استان بوشهر از برگزاری این همایش حمایت و پشتیبانی کردند.